Tips

tips

Algemeen, zorg dat je goed voorbereid bent en dat je materiaal op orde is. Neem een aantal extra binnen banden mee, een powerlink voor je ketting, een pad voor je derailleur, remblokjes en dry weather Chain Lubbe (basis siliconen/olie) of misschien nog beter Squird (op wax basis) voor je ketting. Zorg dat je een rugzak mee hebt waar je de extra materialen in mee kunt nemen. Je hebt er namelijk geen fokko aan als ergens op een berg staat met pech en je reserve spul ligt op de camping. Dus doe niet zo eigenwijs en gewoon een rugzak om! Je bent immers in een ander land en hier zijn plekken waar dagenlang geen mens voorbij komt. Ga in gezelschap de bergen in en maak duidelijke afspraken. Zorg dat je elkaars niveau weet en respecteert. Uiteraard vinden wij het een goed idee om met een gids de bergen in te gaan, je komt op de mooiste plekken en een goede gids kan aanvoelen wat een groep aan kan en daar op inspelen. En je kunt natuurlijk vragen stellen over de omgeving tijdens de tocht voor als je op eigen houtje een keer de prachtige omgeving wilt verkennen.

Bandenadvies, de omstandigheden hier in Trentino zijn vaak droog en rots achtig, zelf rij ik hooguit 3 a 4 keer lek in een seizoen, dat is niet veel. Wij rijden met Schwalbe banden. Voor gebruik ik Hans Dampf en achter Rock Razor. Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van brede banden, voor grip en comfort. Favoriete combinaties zijn wat ons betreft.

IMG_6737

Voor en achter Hans Dampf en wil je iets meer snelheid kun je achter de Rock Razor gebruiken. Een andere goede combi is de Fat Albert front & rear, is altijd goed! Nobby Nic voor en achter. Kijk op de site van Schwalbe voor meer info, www.schwalbe.com

Pedalen, wij rijden zelf op flat pedalen, dit betekend dat we niet vast zitten aan onze pedalen. Nu zijn er in vele mountainbike bladen talloze tests gedaan wat nu beter is los of vast en de uitkomst is ………. Wat je zelf het prettigste vind moet je gebruiken. De omstandigheden zijn niet hetzelfde als in Nederland dus hou daar rekening mee. Je kunt ook een paar extra flat pedalen meenemen en proberen, het omwisselen van pedalen is in 2 min gedaan. Het is in veel situaties juist fijn om niet vast te zitten.

Snelsluiter of Dropper, Zo nu en dan kom je in de situatie dat je een lange afdaling voor de boeg hebt en om dit comfortabel en veilig te doen zou je zadel lager moeten kunnen. Als je zorgt voor een snelsluiter kun je dit in enkele seconden doen. En als je wat meer uit wilt geven is een dropper echt ideaal, je kunt met een knop op je stuur je zadel laten zakken. Dat is echt de beste investering die je kunt doen het verhoogt de veiligheid en daarmee ook je fietsplezier. Er zijn ook varianten waarbij de bediening onder je zadel zit, die werken prima en zijn vaak iets goedkoper. Op onze Giant Trance SX zat deze luxe variant met bediening op het stuur er standaard op, dat beviel zo goed dat we voor onze oude Trance er ook meteen een hebben aangeschaft. Weliswaar de minder luxe uitvoering met bediening onder het zadel, maar we zouden niet meer zonder willen en hij werkt eigenlijk net zo goed! Omdat dit model niet overal te verkrijgen is hier het adres waar wij hem hebben aangeschaft, Theo Schilder in Alkmaar.

Helm en Bril, Uiteraard moet je gewoon een helm dragen, ook als je aan het klimmen bent! Er kunnen kleine stukjes steen naar beneden vallen als je langs een steile bergwand omhoog fietst. En het is tevens bescherming voor de zon. Kinderen zijn verplicht een helm te dragen. Ook een bril draagt bij aan de veiligheid maar is niet verplicht maar wel sterk aanbevolen. 

Kleding, Als je hoog de bergen in gaat neem dan wat extra kleding mee. Een regenjas en eventueel een droog shirt, arm en beenstukken. Het weer kan plotseling omslaan je hebt immers een rugtas bij je ……………toch? Een bril is sterk aanbevolen, voor bescherming tegen de zon maar ook om tijdens het afdalen je ogen te beschermen tegen vliegjes of takken of zelfs opspringende steentjes. Fiets handschoenen, bij voorkeur full finger, die zijn ook in zomer variant, die zorgen voor een optimale grip aan je stuur.

eten en drinken, neem voldoende eten en drinken mee. Je kunt tegenwoordig overal goede energy voeding krijgen. Zelfs in de supermarkt. Onze voorkeur gaat vooral uit naar fruit, gedrocht en vers, maar ook noten zijn vaak goede voeding voor onderweg. En vooral veel drinken, bij een beetje tocht drink ik al snel 2 liter weg. Het kan hier behoorlijk warm zijn en dan heb je dit minimaal nodig. Het kraanwater is goed en drinkbaar en ook onderweg zijn vaak bronnen waar je water kunt bijvullen, als het niet drinkbaar is staat dit er vaak bij “Aqua non potabile”

Persoonlijke voorbereiding, Zorg dat je fit bent en kies een tocht of activiteit die bij je past. Je kunt bij ons een techniek training volgen van ca 2 uur waar we vooral de situaties behandelen die je hier kunt tegenkomen. Tijdens onze tochten geven we tips & tricks hoe je bepaalde passages het beste kunt benaderen. voor info Bert@trentinosport.nl of (0039) 328 7691460

Call Now Buttonvoor meer informatie